Search Results: cara turun 2 kg 1 minggu

Cara Untuk Menurunkan Berat Badan

Cara Untuk Menurunkan Berat Badan

Menurunkan berat badan sewaktu menyusukan anak

Sebagai wanita dan isteri, kita semua berharap agar dapat mengekalkan bentuk tubuh badan yang menarik untuk menambat hati suami. Yang kurus nak gemuk, yang gemuk nak kurus. Bukan tak puas dengan apa yang dah dikurniakan, tapi nak menjadi lebih baik. Tapi maklum saja lah, bila dah bersalin sekali dua,  berat badan susah nak turun. Tambah lagi bila menyusukan anak sepenuhnya, bukan saja tak boleh ambil ubat pelangsing sebarangan nak berdiet berlebihan pun tak digalakkan. Takut-takut menjejaskan pengeluaran atau membahayakan bayi yang sedang disusukan.

 

Menurunkan berat badan bagi ibu-ibu yang sedang menyusukan anak bukan satu perkara yang mustahil, tetapi ia memerlukan kesabaran dan komitmen yang tinggi. Ini kerana, proses menurunkan berat badan sewaktu menyusukan anak perlu dilakukan secara perlahan lahan bagi mengelakkan sebarang komplikasi kepada susu yang disalurkan kepada bayi.

Cara Untuk Menurunkan Berat Badan

Cara Untuk Menurunkan Berat Badan Secara asasnya, menyusukan bayi tidak membuatkan berat badan bertambah. Malah, menurut kajian ibu-ibu yang menyusukan anak lebih mudah menurunkan berat badan berbanding ibu-ibu yang tidak menyusukan anak kerana menyusukan bayi menggunakan antara 200~500 kalori setiap hari. Bagaimana pun perlu diingat, kita masih perlu menjaga pemakanan. Sikap “makan untuk dua orang” hanya akan menambahkan digit-digit pada mata timbang. Sedikit tips yang mungkin berguna untuk ibu-ibu yang ingin menurunkan berat badan.

 

(1) Minum air secukupnya – Air yang mencukupi dapat melancarkan sistem badan termasuk mengekalkan metabolisme kita pada kadar yang sepatutnya. Seeloknya hanya minum air setengah jam selepas makan.

 

(2) Makan apabila lapar – Ingat pada wasiat rasulullah “Makan apabila lapar, berhenti sebelum kenyang” Paling baik sekali adalah makan enam kali sehari dengan portion yang kecil. Utamakan sarapan pagi. Sarapan pagi perlu diambil dalam masa sejam selepas bangun tidur. Kalau ikut omputeh pulak, breakfast like a king, lunch like a beggar (kott..hehe) Apa pun saya notice that kalau makan breakfast yang kenyang, saya takde rasa nak melantak gila-gila masa lunch. Tapi, make sure jangan pulak makan roti canai atau nasi lemak dan mi goreng bagai ya. Sandwich dengan segelas susu atau juice. Sandwich tu 2-3 keping takpe.

 

(3) Kunyah perlahan-lahan – Paaaling baik sekali kunyah 44 kali untuk mengurangkan beban perut nak menghadamkan makanan yang cebis besar-besar. Selain dari tu, otak akan terima signal kekenyangan pada waktu yang betul. Kalau makan laju sangat nanti otak tak sempat nak bagi signal dah terlebih kenyang.

 

(4) Jangan bercakap ketika makan – Selain dari nampak kurang sopan bercakap dengan mulut penuh. Kita akan dapat menikmati makanan dengan lebih baik sekaligus mengelakkan dari tak perasan dah makan banyak mana.

 

(5) Makan makanan seimbang – Tahu tak yang kajian menunjukkan bahawa ramai orang yang terlebih berat badan zaman sekarang ni sebab tak cukup zat! Ini kerana, kekurangan protein akan menyebabkan badan tak dapat produce enzim (enzim terbina dari asid amino) yang mencukupi untuk mencernakan makanan. Selain itu, orang yang kekurangan protein biasanya mempunyai nafsu makan yang sangat tinggi sebab protein ni biasanya akan membuatkan kita rasa kenyang lebih lama. Vitamin B6 adalah zat penting dalam metabolisme lemak. Kalau kurang, lemak tak dapat dibakar, jadilah lemak-lemak lebih yang bertampung-tampung tu. Kekurangan Vitamin B secara keseluruhannya akan menyebabkan sistem metabolisme menjadi lambat. Kesimpulannya, makan perlu seimbang. Kalau rasa-rasa tak dapat nak penuhi keperluan zat seharian, cubalah ambil supplement. Tapi utamakan makanan seimbang, jangan asyik duk harap pada supplement je.

 

(6) Kurangkan gula dan makanan rapu – Gula membekalkan kalori yang tiada nilai zat. Selain itu ia juga menambah potensi seseorang diserang penyakit diabetes apabila pengambilan tidak dikawal. Manakala makanan rapu yang mengandungi garam yang tinggi bukan saja menyebabkan nafsu makan sukar dikawal, ia juga dikaitkan dengan risiko penyakit darah tinggi. Tambah lagi, kebanyakan makanan rapu dan makanan segera bukan saja mengandungi garam yang tinggi, malah ia juga mengandungi jumlah MSG yang tinggi. Baru-baru ini, saya menerima satu email berkaitan dengan MSG yang menyatakan bahawa MSG bukan saja dikatakan berpotensi menyebabkan obesiti, Cara Untuk Menurunkan Berat Badan ia juga menyebabkan ketagihan (Restoren makanan segera letak MSG banyak-banyak supaya orang ketagih nak makan makanan diorang hari-hari. Betul atau tidak wallahualam)

 

(7) Banyakkan aktiviti fizikal – Saya pasti ibu-ibu tidak mengalami masalah untuk memperbanyakkan aktiviti fizikal. Ini kerana, walau pun tidak dapat meluangkan masa ke gym atau pun ber aerobik, ibu-ibu akan sentiasa sibuk dengan tugas tugas rumah tangga. Aktiviti senaman sekurang-kurangnya 15minit, dua kali seminggu adalah sangat digalakkan. Bagaimana pun, bagi yang tidak dapat meluangkan masa untuk bersenam, eloklah mengambil alternatif seperti

- Gunakan jalan yang lebih jauh untuk sampai ke satu-satu tempat dengan berjalan

- Berjalan sambil menghayunkan tangan menambah penggunaan kalori

- Melakukan kerja rumah juga membantu membakar kalori

- Aktiviti bersama anak-anak termasuk baby wearing juga membantu

- Gunakan tangga instead of lift atau escalator

 

(8) Susukan bayi dengan lebih lama dan lebih kerap menggunakan banyak kalori. Berita baiknya, ia juga membantu menambah pengeluaran

 

(9) Sentiasa positif dan sabar.

Cara Untuk Menurunkan Berat Badan

Hunting : BB 294C953B  – 087888246216(XL)

PAKET D :

Paket Cara Untuk Menurunkan Berat Badan min 11 kg dalam kurun waktu 1 bulan serta untuk kesehatan total tubuh anda. Yang terdiri dari :

3  Shake Formula 1

2  Herbal Aloe Concentrate

1  Fiber & Herbs Tablet

1  Thermojetic Herbal Concentrate

1  Cell U Loss

1  Lippo Bond

1  NRG Instant Tea

1 Multivitamin Complex (Formula 2)

1 Nutrition Activator

2 Protein Powder (Formula 3)

 

Incoming search terms:

cara minum nrg herbalife,manfaat teh hijau untuk menurunkan berat badan,khasiat teh hijau untuk menurunkan berat badan,khasiat nrg tea herbalife,kebaikan teh hijau untuk kurus,manfaat teh nrg,khasiat herbalife nrg,kebaikan nrg tea herbalife,cara membuat nrg herbalife,efek samping nrg herbalife,cara konsumsi nrg herbalife,gambar NRG herbalife,teh untuk ibu menyusu,apa itu betaine dalam supplement,manfaat herbalife nrg tea,khasiat green tea untuk kurus,khasiat teh hijau untuk kurus,Efek samping Pemakaian herbalife NRG tea dan herbal aloe untuk ibu menyusui,aturan minum NRG,manfaat nrg tea

KESAKSIAN PAK ABDUL MAJID: TURUN 40 KG, BADAN SEHAT

Posted by admin - January 31, 2013 at 4:34 pm

Categories: Blog   Tags: , , , , ,

Tips Mengurangi Berat Badan

Tips Mengurangi Berat Badan

Tips Mengurangi Berat Badan Di masa modern ini ada masalah yang sangat serius untuk di bahas dan di kaji ulang tebtang masalah berat badan di dalam dunia kesehatan. Salah satu cara untuk mencegah skenario ini adalah untuk membuat orang sadar akan risiko kelebihan berat badan atau obesitas. Dengan berat badan yang berlebihan, anda telah menempatkan diri anda dalam risiko terserang penyakit – penyakit berikut:

1. Jantung

2. Stroke

3. Diabetes

4. Kanker

5. Rematik

6. Tekanan Darah Tinggi Menurunkan berat badan membantu untuk mencegah dan mengendalikan penyakit ini. Banyak metode untuk cepat menurunkan berat badan yang tidak memberikan hasil yang langgeng. Lebih sering daripada tidak, metode diet yang melibatkan minuman, makanan dan suplemen atau pil pelangsing tidak bekerja. Kalau pun iya, hasilnya hanya sementara. Dalam mencegah masalah ini lebih baik mengandalkan cara sehat menurunkan berat badan yang akan memberikan hasil seumur hidup. Anda harus menetapkan tujuan realistis dan tidak berharap untuk kehilangan terlalu banyak berat badan dalam rentang waktu sangat singkat.

Tips Mengurangi Berat Badan

Berikut adalah beberapa tips cara sehat menurunkan berat badan:

1. Jangan membuat diri Anda kelaparan. Kunci untuk cara sehat menurunkan berat badan adalah: Jangan diet. Anda mungkin tampak bahagia dan merasa bahwa Anda kehilangan lipatan lemak pada perut dan paha dengan melewatkan waktu makan. Tapi ingat bahwa ini tidak akan bertahan lama. Tubuh Anda tidak dapat mentolerir kekurangan makanan untuk bahan bakar energi yang Anda gunakan sehari-hari. Jika Anda terbiasa untuk melewatkan satu atau dua kali waktu makan sehari, kalori Anda yang tersimpan akan digunakan menggantikan energi yang seharusnya disediakan oleh makanan Anda. Jadi, jika Anda hanya makan sandwich raksasa dalam satu hari, itu akan berakhir langsung ke permasalahan Anda (yakni paha, pantat, pinggul).

2. Mulailah hari Anda dengan benar. Ibu selalu mengatakan bahwa sarapan adalah waktu makan yang paling penting. Makananlah yang sehat di pagi hari untuk melejitkan metabolisme. Asupan makanan Anda setelah Anda bangun akan digunakan untuk membakar lemak sepanjang hari.

3. Seringlah makan makanan dalam porsi kecil dan sehat. Lima kali cemilan kecil per hari adalah lebih baik daripada tiga kali makan besar. Makan lebih sering, dan dalam porsi kecil, dapat mencegah makan terlalu banyak. Ini juga akan meningkatkan metabolisme dan membuat membakar kalori lebih cepat.

4. Tips Mengurangi Berat Badan Hindari terlalu banyak gula. Rencanakan menu diet anda dengan banyak buah-buahan dan sayuran, beberapa roti, nasi atau pasta untuk kebutuhan karbohidrat Anda, ditambah daging tanpa lemak dan makanan yang kaya protein. Makanan yang manis, soda dan kue kering hanya boleh dikonsumsi sekali-sekali saja.

5. Minum banyak air. Tubuh Anda membutuhkan air yang cukup untuk membakar lemak dan menjaga sel-sel Anda tetap terhidrasi dan sehat.

6. Putuskan berapa banyak berat badan Anda ingin turunkan. Jaga agar tujuan Anda realistis. Dalam jangka waktu yang realistis, maka hampir tidak mungkin bagi Anda untuk kehilangan 20 kilogram dalam 2 minggu. Milikilah pola pikir bahwa Anda ingin makan sehat untuk tetap sehat seumur hidup Anda. Sekali Anda telah memutuskan untuk mengikuti rencana atau program menurunkan berat badan, jalanilah dan pastikan bahwa Anda mengikuti serangkaian aturan diet Anda sendiri.

7. Perhatikan asupan lemak Anda. Lemak bukan menjadi penyebab kelebihan berat badan. Anda perlu ini untuk menjaga berat badan Anda pada tingkat yang tepat. Ada yang disebut lemak sehat. Zaitun, kacang dan minyak canola memilikinya. Tuna, salmon dan mackerel memiliki lemak omega-3 yang baik bagi jantung.

8. Olah Raga. Abaikan mobil Anda jika Anda hanya akan pergi beberapa blok dari rumah, naik tangga bukan lift, joging, bersepeda atau bersepatu roda. Gunakan kegiatan-kegiatan dan tugas-tugas rumah jika Anda terlalu malas untuk pergi ke pusat kebugaran dan mengambil kelas olahraga. Pastikan bahwa Anda melakukan ini secara teratur dan Anda bahkan tidak akan menyadari bahwa Anda telah menurunkan berat badan dengan kegiatan sehari-hari ini. Tidak peduli berapa banyak berat badan yang Anda rencanakan untuk turun. Yang penting adalah bahwa Anda menetapkan tujuan yang realistis bagi diri Anda sendiri. Jika Anda telah kehilangan 2 atau 3 kilogram, beri diri

Anda istirahat kemudian coba untuk kehilangan 3 kilogram berikutnya. Berat badan Anda akan turun dengan cukup cepat. Makan sehat, minum banyak air, tidur yang cukup dan olahraga. Ini akan memberi Anda kesempatan yang lebih tinggi untuk menurunkan berat badan dan meningkatkan kesehatan Anda, yang akan menjadikan Anda pribadi yang baru dan sehat. Dan Anda pun saya sarankan untuk mencoba mengkonsumsi ramuan/obat herbal yang dibuat khusus secara alami untuk membantu menurunka berat badan Anda dan membantu membuat langsing bagi wanita.

Tips Mengurangi Berat Badan

Hunting : BB 294C953B – 087888246216(XL)

PAKET B :

Paket Tips Mengurangi Berat Badan min 7 kg dalam kurun waktu 1 bulan. Yang terdiri dari :

2  Shake Formula 1

1  Fiber and Herbs Tablet

1  Cell U Loss

1  Lippo Bond

1  Thermojetic Herbal Concentrate

Incoming search terms:

cara kecilkan paha dengan makanan,herbalife aloe concentrate dan fiber tablet,manfaat cell u loss herbalife,efek samping cell u loss herbalife,fungsi cell u loss herbalife,produk herbalife dan fungsinya,cara menurunkan berat badan sebanyak 30 kg,turun 5 kg dalam 1 minggu,prodak herbalife untuk muka,khasiat cell u loss herbalife,herbalax,manfaat herbalife cell u loss,fungsi cell u loss,cell u loss herbalife manfaat,cara menurunkan berat badan 30 kg dengan cepat,amankah herbalife,berapa lama waktu untuk menurunkan berat badan 30kg,cara minum milkshake herbalife,turun 5kg dalam 1 minggu,aturan minum herbalife milkshake untuk menurunkan berat badan

Posted by admin - February 2, 2013 at 3:57 pm

Categories: Blog   Tags: , , , , ,